od lesa do mize

od lesa do mize

Pri opremljanju vašega doma je zelo pomembno, da izberete pohištvo, ki najbolj ustreza vašim potrebam, željam ter celotni energiji vašega doma. Zaradi naravnih lastnosti lesa se ljudje vse pogosteje odločajo za tako imenovano masivno pohištvo, torej v celoti narejeno iz pravega lesa, ki ne vključuje mletih ali drobljenih sestavin. 

V notranjem oblikovanju se kot ekipa velikokrat soočamo s popolnoma praznim prostorom, ki ga je potrebno v celoti opremiti. Veliko ljudi si predstavlja, da je postopek predelave lesa iz samega hloda v končen izdelek, npr: navadno mizo ali omarico, sila preprost. V tem članku si bomo na kratko ogledali celoten proces in ugotovili zakaj temu ni tako. 

Vse se začne pri sami izbiti surovega lesa, torej vrste, saj je trdota lesa zelo pomembna pri končni funkciji izdelka. Tako je naprimer smreka (zelo mehak les) primerna za izdelke, ki niso izpostavljeni močni obrabi ali pa visokemu obdelovanju. Ko smo izbrali pravilen les moramo dobro poznati tudi potek razreza, saj ta odloča o orientaciji letnic v končnem izdelku. 

Vsak izmed načinov razreza hloda ima svoje posebne lastnosti ter izgled, na kar je potrebno pri končnem produktu biti zelo pozoren.

Ko smo izbrali pravilno strukturo in rez hloda, je les potrebno posušiti. To se večinokrat zgodi na zraku, tekom par mesecev ali več let, odvisno od želene suhosti lesa, kar tudi pomembno vpliva na končne lastnosti. Les mora biti sušen vsaj na 12% relativne vlage, da se ga lahko pravilno obdeluje ter prepreči neenakomerno kasnejše sušenje in tako pokanje.

Naslednji korak obdelave je ravnanje lesa z uporabo poravnalke, rezanje lesa na želene dolžine, rezkanje lesa, v izogib ostrim robovom ter brušenje. Vsak od korakov lahko traja od nekaj deset minut do tudi več ur, saj je za vsakega potrebna skrb pri uporabi strojev, pazljivost v izogib uničenju lesa. Nato je potrebno izdelek, v tem primeru mizo, sestaviti v končno podobo, zalepiti, zavijačiti ali mehansko pritrditi različne dele med sabo, na tak način, da se les sam od sebe ne bo več zvijal ali ukrivljal.

Končni korak je barvanje izdelka, previdno izberemo kateri nanos je najbolj primeren uporabi izdelka, naj bo to barva, olje, loščilo ali le navadni lak, po vsakem nanosu je potrebno izdelek še enkrat zbrusiti, saj se barva velikokrat neenakomerno vsrka v podlago, tako, da je potrebno nepravilnosti odpraviti v naslednjih slojih. S tem smo prišli od lesa do mize, z novim znanjem, ki ga ponujam in delim z vami.

“ustvarjamo,da BI VAM Odprli vrata”
Lepo je potovati, še lepše domovati.
Lepo je leteti, a še lepše pristati.
Lepo se je potopiti, a lepo tudi vrniti.
Vrniti domov. Domov, kjer BIVAMO.